Πυρετός: λύσεις από τη φύση
Πυρετός: λύσεις από τη φύση
Ένας όχι πολύ υψηλός πυρετός (μέχρι 38-38,5° C) δεν χρειάζεται πάντα να μας ανησυχεί ή να μας πανικοβάλει! Αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος σε μια προσπάθεια να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν αντέχουν τη ζέστη.
Με φυσικό τρόπο μπορείτε αντιμετωπίσετε την κατάσταση:
Πίνετε ροφήματα από βότανα!
Το θυμάρι, ο σαμπούκος, η ιτιά, η μέντα και η αχίλλεια βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, είτε επειδή έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, είτε επειδή ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στον περιορισμό άλλων συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και το συνάχι. Φροντίστε, βέβαια, να μην υπερβείτε τα τρία ροφήματα την ημέρα.
Κάντε χλιαρό μπάνιο!
Το χλιαρό μπάνιο αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Για να το κάνετε ακόμη πιο αποτελεσματικό, γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα τα αιθέρια έλαια που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιπυρετική δράση (δεντρολίβανο, μαντζουράνα και μέντα – είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό).
Μείνετε μέσα στην μπανιέρα για 6-8 λεπτά, σκουπιστείτε, ντυθείτε καλά και πέστε στο κρεβάτι.
Πιέστε τα κατάλληλα σημεία!
Πιέστε με δυνατές κυκλικές κινήσεις, στο βαθμό που αντέχετε τον αντίχειρα στο κέντρο των δαχτυλικών αποτυπωμάτων: Πιέστε για ένα λεπτό κάθε αντίχειρα και μετά συνεχίστε κατά μήκος του νυχιού, στο εσωτερικό πλάι του αντίχειρα – ένα σημείο που αντιστοιχεί στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Μπορείτε να εξασκήσετε τις ίδιες πιέσεις και στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών.
Επίσης, το τριγωνικό κομμάτι σάρκας ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη: Το σημείο αυτό ενεργοποιεί τη ζωτική ισορροπία του σώματος, αντιστοιχεί στους βρόγχους και τους λεμφαδένες και συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Πιέστε για 1-2 λεπτά.
Πίνετε άφθονο νερό!
Προσοχή!
Εάν ο πυρετός είναι υψηλότερος από 38° και επιμένει για περισσότερο από 2 ήμερες και αν εμφανιστούν άλλα έντονα συμπτώματα όπως δύσπνοια, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό!
Πηγές: Ψάλτη, Νίκη (2009). Πυρετός: «Ρίξτε» τον εναλλακτικά https://www.vita.gr/2009/02/02/ygeia/pyretos-rikste-ton-enallaktika/